Продължете към съдържанието

Офис у дома

  • 2 min read
home office

Работата на свободна практика на пълно работно време идва с много свобода – услугите, които предлагаш, клиентите, с които работиш, и броят часове, които влагаш, зависят от теб. Въпреки че всички тези възможности изглеждат страхотни, има едно нещо, което всъщност може да възпрепятства твоята производителност: офис пространството.

Използвай предимствата на дневната светлина:

Проучвания показват, че хората, които работят в офис с дневна светлина, са с 15% по-ангажирани с творчески задачи от тези без. Това се равнява на повече от две седмици спестено време на година. Това е и силен аргумент срещу работата между вечерята и 2 часа сутринта. Но докато е важно да имаш достъп до естествена светлина, трябва да си наясно как тя влиза през прозореца през целия работен ден. Ще трябва ли да мижиш рано сутрин, за да видиш екрана на компютъра? Или може би ще бъде ослепителна вечер, точно когато трябва да приключваш. Познаването на позицията на слънцето спрямо стаята ще бъде от полза при вземането на решение къде да сложиш бюрото си. Говорейки за подреждане, древната практика фън шуй предлага различни начини за обзавеждане на пространството за сила, креативност и производителност. Като поставиш мебелите, на които ще прекарваш най-много време (в този случай бюрото си), гледайки към вратата, можеш да виждаш, какво идва по пътя ти, в работата и в живота. Така премахваш уязвимостта, като същевременно оставяш пространство, за да се подготвиш за каквито и да било стъпки през вратата. Препоръчително е да избереш позиция с „добра подкрепа“, по-специално стена, която осигурява солидна структура зад теб – защото един прозорец зад бюрото ти отваря същите уязвимости, както би направила вратата.

Заложи на зеленината

Сети се за най-неприятния офис, в който си работил. По всяка вероятност няма много (здрави) растения. Флората на работното място може действително да увеличи производителността. Хубавото е, че не всички растения се нуждаят от ежедневни грижи, така че не е нужно да ставаш ботаник само за да постигнеш идеалния домашен офис.
Цветя в офиса