Продължете към съдържанието

Почистване у дома

  • 3 min read
Почистване у дома
Почистването на дома е тежка задача, която изисква планиране. Така ще можете да вместите дейностите за почистване в графика си, което е трудно, особено за работещи хора. Някои изпитани с годините правила ще ви помогнат за по-лесна организация и разпределяне на почистващите дейности.

1. Съвет първи – започнете почистването с най-неприятната дейност

Това е правило, което важи не само за почистването. След като приключите най-неприятната част от почистването, другите дейности няма да ви натоварят толкова и ще е по-приятно и лесно да продължите.

2. Съвет втори – разделете дейностите според необходимата честота на почистване

Има места в дома, които се нуждаят от ежедневно почистване – мивката и плотът в кухнята, подът в кухнята и в банята. Но има и такива, които се извършват по-рядко – като например почистването на щорите или на книгите в библиотеката. Отделяйте необходимото време за почистване на леснозамърсяващите се места и стаи – кухнята и банята, а веднъж или два пъти месечно отделяйте време за местата и повърхностите, които се замърсяват по-малко и по-бавно.

3. Съвет трети – не е необходимо да търсите почистващи препарати в магазините

Препаратите за почистване, предлагани в магазините, са силни и агресивни химични смеси. За по-малко замърсяване на околната среда и по-малък риск за здравето на живеещите в дома можете да почистите успешно с продукти, които имате у дома. Всепризнати лидери в това отношение са содата бикарбонат и оцетът. Солта също има почистващи свойства, например за отстраняване на мазни петна от килими или петна от мокри чаши върху дървени повърхности. Незаменим за почистване на мивката и особено на крановете и другите метални елементи в банята е лимонът – не е необходимо да купувате специално, ако ви е останал след изцеждане на сока.

4. Съвет четвърти – за труднодостъпните места използвайте подръчни „уреди“

Налага се от време на време да се почиства и клавиатурата на компютъра. За по-лесно отстраняване на прах, трошички и други частици използвайте четка за зъби или клечки за уши. Тези „уреди“ ще са ви полезни за почистване и на други труднодостъпни места – например улейчета на пластмасови кофи, легени и други, където лесно се задържа прах и заедно с влагата образува кафяв слой.

5. Съвет пети за почистване на подови настилки

Почиствайте по- често настилките в стаите, които се използват ежедневно, като кухнята и коридора или антрето. Подбирайте почистващи средства според настилката. Преди измиване или третиране с препарат задължително почистете добре с прахосмукачка

6. Съвет шести за почистване на щори и пране на завеси

Щорите имат своята специфика на почистване, затова преди да го предприемете, се запознайте с начина на почистване, препоръчван за вашите щори. Ако не сте сигурни, че ще се справите, обърнете се към специалистите в почистването . За отстраняване на праха между пластините използвайте пръчка, на която сте сложили чорап. Така лесно ще оберете натрупания прах. Завесите също изискват специфично поддържане. Някои се перат със студена вода, за други не се препоръчва пране. Изпирането в подсолена вода на прозрачните завеси запазва цвета на материите.